0 items € 0,00  Excl. verzendkosten
U bent hier:  Home >
leggen

Stap 1: Graszoden bestellen via: tuincentrumlindenholt.nl

Voordat u aan de slag kunt gaan, moet u graszoden bestellen dit kunt u via onze webshop doen (tuincentrumlindenholt.nl). Of u belt 024-3777662 en u geeft het aantal m2 aan ons door. Als u voor donderdags 18.00uur besteld dan hebben we ze vrijdag, de dag erop, voor u in huis. Andere dagen van ma. t/m vrij is ook mogelijk, dit alleen in overleg.


Hoeveel m2 graszoden heeft u nodig?

Uiteraard is een vierkant of rechthoek het makkelijkste te berekenen. Dit door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte. Bijv. 5 mtr x30 mtr =150mtr

Het berekenen van het aantal benodigde m2 is uiteraard een vereiste. Houdt hierbij rekening met ongeveer 5% snijverlies. U moet altijd rekening houden met het feit dat er resten ontstaan, aangezien niet elk stukje opnieuw gebruikt kan worden. Zorg er dus altijd voor dat u het aantal m2 graszoden verhoogt met 5%, voordat u uw graszoden bestelt.

In het voorbeeld zal dit dus betekenen 150 plus 5%= 157,50 m2 afgerond dus 158m2

Stap 2: Zorg voor een goede ondergrond!Gebruik geen TUINAARDE!

De kwaliteit van de ondergrond is van groot belang bij het leggen van uw graszoden. Voordat u daadwerkelijk start met het leggen van de graszoden, moet de ondergrond goed zijn. Zorg hierbij voor goede pH-waarde.Wanneer de grond een lage pH-waarde heeft is deze zuur. Dit ziet u voornamelijk als u bijvoorbeeld veel last heeft van mos of als er zelfs paddenstoelen groeien.

U kunt kalk strooien om de pH-waarde te verbeteren.Daarnaast moet de toplaag van de ondergrond voor minimaal 10 centimeter uit zwarte aarde bestaan en niet te dicht te zijn. Wanneer de grond te dicht is blijft er water op staan, het gras kan dan gaan rotten. Zorg ervoor dat u geen tuinaarde gebruikt als ondergrond! Dit is een veel gemaakte fout. Tuinaarde houdt geen vocht vast waardoor graszoden extra snel kunnen uitdrogen in drogere periodes.

Gebruik hiervoor potgrond, tuinplantengrond of compost. Dit altijd mengen met de bestaande grond!!


Stap 3: Zorg ervoor dat u alle materialen in huis heeft?

Wanneer de graszoden worden bezorgd, wilt u natuurlijk direct aan de slag gaan met het leggen van de graszoden. Hierbij wilt uiteraard dat alle benodigde materialen aanwezig zijn, voordat u begint! Zorg ervoor dat u een schop, een (rechte!) plank en een hark in huis heeft, deze materialen zijn essentieel voor het zelf aanleggen van graszoden. Daarnaast kan een mes handig zijn, zeker wanneer u veel snijwerk moet verrichten i.v.m. rondevormen. Daarnaast zou u eventueel gebruik kunnen maken van een wals voor het egaliseren van de ondergrond en het ‘aandrukken’ van de graszoden nadat deze gelegd zijn. Deze grasroller kunt u bij tuincentrum lindenholt huren. Vergeet uw mest en eventueel kalk korrels niet!

Een materialen checklist voor graszoden leggen:

  • Schop
  • Plank
  • Hark
  • Mes
  • Eventueel Wals
  • Eventueel kalkkorrels bij een lage ph waarde
  • Graszodenmeststof voor een optimale groei

Stap 4: Aan de slag met graszoden leggen

Uw graszoden zijn besteld, de kwaliteit van de ondergrond is in orde en alle materialen voor het leggen van de graszoden staan klaar. U kunt aan de slag met graszoden leggen. En nu? Onderstaand wordt een uitgebreide omschrijving gegeven van het leggen van de graszoden. Neem deze goed door, bekijk de instructievideo en u kunt meteen aan de slag!


1: Het verwijderen van evt. oude graszoden

Wilt u uw huidige graszoden vervangen? Spit uw huidige graszoden, dit kan zowel handmatig als met behulp van een tuinfrees. Hierbij verdwijnen uw oude graszoden in de grond en hoeft u uw oude graszoden niet af te voeren. Als u voor het frezen voedingsstoffen opbrengt, worden deze in dezelfde werkgang in de grond vermengd. U heeft op deze manier wel iets meerwerk met het egaliseren van de grond. De beste manier, maar wel de meest arbeidsintensieve manier is afvoeren van de oude grasmatten.


2: Egaliseren van de ondergrond

Na het omspitten moet de ondergrond ‘aangestampt’worden, zodat de ondergrond vlak en vast wordt. U kunt de aarde zelf‘aanstampen’ en met een hark vlakstrijken. Ook kunt u eventueel gebruik maken van een wals (roller), waarmee de ondergrond goed aangedrukt wordt. Bij  adviseren wij u om potgrond of compost op te brengen na deze bewerking, zodat u met deze grond makkelijk de toplaag kunt egaliseren. Gebruik een hark voor de eerste ‘grove’ egalisatie. Herhaal het harken en walsen tot dat de grond mooi egaal vast is en er geen verzakkingen meer zichtbaar zijn.Tijdens dit werk kunt u tevens ook voedingsstoffen in de toplaag in brengen zodat de graszoden beter aangroeien.

Gebruik een plank om de toplaag mooi egaal af testrijken. Daarna kunt u de ondergrond afwerken door een fijne egalisatie, hark hierbij de grond ongeveer 2 centimeter diep los. Uiteindelijk dient de ondergrond goed egaal verdicht te zijn. Dit is belangrijk om nazakkingen te voorkomen. De maaier zal dan niet in de verzakkingen lopen, het gras scalperen, en lelijke plekken achterlaten op uw nieuwe gazon!

LET OP: Zorg ervoor dat de hoogte van de ondergrond altijd 2 centimeter lager is dan het‘terraspeil’.

LET OP: Zorg ervoor dat de ondergrond licht vochtig is, voordat u begint met het leggen van de graszoden. Zeker op zomerse dagen kan de zon de grond opwarmen, waarbij de wortels van de graszoden kunnen verbranden.

 
3: De graszoden leggen!

Begin altijd langs een rechte kant. Start met het leggen van de graszoden, indien mogelijk, vanaf het verste punt in de tuin gezien vanaf de aanvoerlijn. Begin altijd in een rechte hoek van de tuin en zorg dat de graszoden goed aansluiten aan het terras of de stoeprand. Op deze manier hoeft u niet telkens over de zojuist gelegde graszoden te lopen. Gebruik een plankje of span een touw om een rechte lijn te verkrijgen. Snijd de graszoden met de schop of een mes.

Tip: De Graszoden kunt u probleemloos met een scherp mes op de juiste lengte afsnijden.

U kunt de graszoden eenvoudig met een schop snijden.Wanneer het niet alleen ‘rechte’ vormen zijn, is het gebruik van een mes aan te raden. Verder is het aan te raden om, indien mogelijk, het overgebleven stuk om te draaien en te plaatsen in de volgende te leggen baan. Rol de graszoden strak langs elkaar uit. Zorg er voor dat de graszoden goed tegen elkaar gedrukt zijnen strak uitgerold worden. Leg de grasrollen zoveel mogelijk in halfsteensverband,net zoals een gemetselde muur. Hierdoor komen de graszoden mooi strak naast elkaar te liggen en sluiten ze goed op elkaar aan.

U kunt hierbij gebruik maken van de plank, om de graszoden nog even goed tegen elkaar aan te drukken. Klop de graszoden vervolgens nog goed aan of gebruik hiervoor de wals. Loop niet over de graszoden! Probeer zo min mogelijk over de zojuist gelegde graszoden te lopen. Indien dit noodzakelijk is, gebruik dan planken om een tijdelijk aanvoerpad te maken. Hiermee voorkomt u schade aan de jonge grasmat. Het zou uiteraard zonde zijn als de nieuwe grasmat hierdoor schade oploopt.

Na het leggen, direct sproeien. Begin zo snel mogelijk met water geven. U kunt elk uur van de dag water geven, ook in de felle zon.Zeker bij zomers weer raden wij u aan 3x daags te sproeien. Bij het leggen van de graszoden moet u al meteen beginnen met sproeien als u een gedeelte klaar heeft. Wacht niet totdat het hele grasveld klaar is. Heel verraderlijk zijn de dagen waar het koud is en er veel wind staat, ook dan droogt de grond heel snel uit. Zorg ervoor dat u een aantal dagen na leggen overvloedig sproeit en vervolgens regelmatig. U kunt eenvoudig zelf controleren of de ondergrond goed nat is, door de graszoden op te tillen. Controleer dit regelmatig, totdat de graszoden vastgegroeid zijn.

Na twee weken zult u zien dat uw graszoden al geworteld hebben. Mocht er na die tijd vragen zijn. Schroom niet om ons te bellen of te mailen. Wij zijn er speciaal voor u om deze vragen te beantwoorden!

Graszoden laten leggen nijmegen

Kies voor gemak en kies er voor om uw graszoden professioneel te laten leggen. 

Wij komen alles inmeten, egaliseren en geven de graszoden de juiste voedingsstoffen mee om deze goed door te laten groeien. Wij doen de kleine stadstuintjes maar ook de grotere projecten tot 4000m2. Mocht u interesse hebben, wacht niet langer en contacteer ons. Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen?


Mail dan naar:info@tuincentrumlindenholt.nl

of bel naar:  06-28355240


graszoden
kalk pokon
© 2019 Tuincentrum en dierenspeciaalzaak 't Lindenholt